Fruit & Groenten - Voeding - Salades - Soepen - Wijn   FRUITPALEIS - 8300 Knokke [België]
 
 

Wijn

Klik hier om onze catalogus te bekijken.

 

Geen land zo beroemd om zijn wijn dan Frankrijk. Hier komen de allerbeste wijnen vandaan.

Bordeaux, Bourgogne,Champagne en andere wijnen die afkomstig zijn uit verschillende regio's zoals de Loire, Rhône, Alsace en Languedoc-Rousillion bieden aan iedereen een keuze naar ieders beurs.

Bordeaux

De streek van Bordeaux, genoemd naar de stad Bordeaux, bevindt zich in het zuidwesten van Frankrijk, en grenst aan de Atlantische Oceaan waar de rivieren Garonne en Dordogne samenvloeien. Met de Champagnestreek is de Bordelais, zoals het gebied in het Frans genoemd wordt, de wijnproductie al eeuwenlang kwalitatief van hoog niveau. In de streek worden jaarlijks 1miljard flessen wijn gebotteld. Minstens 30 appellations (dit zijn erkende en beschermde herkomst-benamingen) zorgen voor een verscheidenheid aan keuze en prijsklasse.

Bordeaux wordt vaak ten onrechte veralgemeend tot rode wijn, maar er bestaan ook witte bordeauxwijnen, zowel een droge, halfdroog tot zoet of liqoreus.

Bourgogne

Bourgogne strekt zich in het oosten van Frankrijk uit van Dijon tot Lyon, met ten noordwesten van Dijon nog de gebieden van Chablis en Auxerrois.Chablis ligt ten noordwesten van Dijon en brengt hoofdzakelijk gerenommeerde witte wijnen voort.In de Bourgogne bevinden de wijngaarden zich vooral op de heuvels langs de oevers van de Saône. Net als de verscheidenheid in druivenrassen en de verschillende bodemtypes is het quasi onmogelijk is om een volledig, gedetailleerd beeld te krijgen van de verschillnde wijnen.
Bourgogne wordt opgedeeld in noordelijk, de Côte de Nuits en de Côte de Beaune en zuidelijk de Côte d'Or. Nog zuidelijker bevindt zich dan de streek van Beaujolais.

Beaujolais

Deze streek ligt ten zuiden van Bourgogne en is vooral gekend voor zijn fruitige wijnen.
Er zijn drie appellaties: Beaujolais Supérieur, Beaujolais, en Beaujolais Villages. Vroeger werd er een race gehouden om als eerste Le Beaulolais Primeur in ons land te krijgen, maar gelukkig heeft het gezond verstand deze modegril een halt toe geroepen.
Naast de gewone Beaujolaiswijnen zijn er hier ook een aantal grands crus, dit zijn wijnen uit een bepaalde gemeente die onder hun gemeentebenaming verhandeld worden. Deze gemeenten zijn Brouilly en Côtes de Brouilly, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-Vent en Saint-Amour. Kwalitatief zijn dit de beste uit de Beaujolaisstreek.

Rhône

Langs de beide oevers van de Rhône liggen de wijngaarden, waarvan sommige tot de oudste van Frankrijk behoren.
In het noorden van het Rhônedal bevinden de wijngaarden zich op steile terrassen met leisteen- en graniethoudende gronden. De belangrijkste rode druivensoort is de syrah die voor een sterke, karaktervolle wijn zorgt.
Enkele beroemde appellaties zijn Côte Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage, Condrieu, Saint-Joseph en het kleine Château Grillet.
Het zuidelijk Rhônegebied is veel breder en vlakker, en geniet meer van het mediterrane klimaat, daar waar de Noordelijke Rhône een continentaal klimaat kent.
De bodem in het zuiden is eerder kalkhoudend en kiezelachtig met in Châteauneuf-du-Pape de typische rhônekeien die de zonnewarmte vast houden. De bekendste appellatie is hier Châteauneuf-du-Pape, met de gekende sleutels op de flessen, Dan is er er ook nog Gigondas en de zoete witte Muscat-de-Beaumes-de-Venise. En wie kent er niet de bekende roséwijnen van Tavel?

Languedoc-Rousillion

De Languedoc-Rousillion gebied strekt zich uit in het uiterste zuiden van Frankrijk, tussen het Centraal Massief en de Pyreneeën en heeft als voordeel dat alle natuurlijke factoren gunstig zijn voor de wijnproductie. Zowel het Middellandse zeeklimaat, als de bodem en de druivenrassen zijn hier uitstekend. De wijnen uit deze streek behoren tot een lagere prijsklasse maar zijn geliefd om hun eerlijke smaak en zijn synoniem van vakantiegevoel.
De Languedoc-Rousillion staat ook bekend voor de zoete wijnen, de zogenaamde “vins doux naturels'” of de “vins de liqueur'”. Deze kennen een eeuwenoude traditie. Hier vindt men bijvoorbeeld Banyuls, de zoete rode wijn die uitstekend harmonieert met chocolade.

Loire

De Loire is de langste rivier van Frankrijk en ontspringt in het centrum van Frankrijk om dan als een imposante rivier uit te monden in de Atlantische Oceaan. Deze uitgestrekte oppervlakte omvat verschillende verschillende wijngebieden. Deze liggen in de omgeving van de bekende middeleeuwse steden zoals Tours, Nantes en Angers.
Deze streken brengen hoofdzakelijk witte wijnen voort waarvan Sancerre, Pouilly Fumé en Muscadet behoren tot de bekendste namen.
De rode wijnen zijn licht en worden ook best op keldertemperatuur gedronken.
De mengeling van kiezel en kalkhoudende grond en de oude druivenrassen die, beschut tegen de atlantische wind leveren frisse, zuurhoudende wijnen op die perfect combineren met wat de zee voortbrengt.

Alsace

Straatsburg, de ziel van Europa ligt in de Elzas, ten noordoosten van Frankrijk.
Historisch was dit of Frans of Duits grondgebied, vandaar de beide landsinvloeden. Hier, langs de oevers van de Rijn liggen op de steile hellingen de wijngaarden.Bodemgesteldheid, microklimaat en een maximum opname van zonnewarmte zorgen voor heel karakteristieke wijnen.
Belangrijkste druivenrassen zijn de riesling, de gewürztraumer, de tokay pinot gris en de muscat d'Alsace. Hier worden hoofdzakelijk witte wijnen geproduceerd, van droog naar zoet.
De Alsace brengt eveneens een een mousserende wijn voort die volgens de traditionele methode is gemaakt: Crémant d'Alsace. Deze kan qua kwaliteit wedijveren met sommige “echte champagnes”.

Champagne

De Champagnestreek is het meest noordelijke wijngebied van Frankrijk, net onder de stad Reims. De naam is afkomstig van de historische provincie Champagne en omvat delen van drie departementen. De Marne, delen van de Aube en Aisne, aangevuld met enkele gemeenten uit de Seine-et-Marne en Haute-Marne. De kalkhoudende bodem met een mengsel van kiezel geven de oude wijnranken de gelegenheid om de druiven maximaal te laten gedijen.
Champagne produceren is heel bijzonder, en dit manifesteert zich al tijdens het telen van de druivenrassen. De heel strenge normen en het strakke productieproces resulteren in een exclusieve “godendrank”.
Champagne staat synoniem voor feest of een bijzondere gebeurtenis.

 
Homepage | Fruit & Groenten | Bewerkte producten | Wijn | Voeding | Nieuwigheden/Promo | Contact
proximedia